Brunch στο σπίτι: λαχταριστό σάντουιτς με παστράμι, γραβιέρα και σωταρισμένα μανιτάρια

pastrami-sandwich

Τις προάλλες βρεθήκαμε μετά από μπαρότσαρκα στο «Σαν Φρανσίσκο«, ένα νεο-χίπικο σαντουιτσάδικο στον Κεραμεικό που φτιάχνει ίσως τα καλύτερα σάντουιτς της πόλης. Δοκιμάσαμε το Κορόνα Χάιτς, με παστράμι, τσένταρ (αντί για γκούντα) και σοταρισμένα μανιτάρια και όλοι συμφωνήσαμε πως ανήκει στα Top-10 of all time. To μόνο που μας ξένισε ήταν οι τσιμπημένες τιμές. Νομίζω δηλαδή πως 6.3 ευρώ (και 6.80 με αλλαγή της σάλτσας από «Σαν Φρανσίσκο» σε «Καππαδοκίας» !) για ένα μεσαίου μεγέθους σάντουιτς που το τρως στα όρθια σε πολύ basic περιβάλλον είναι πολλά λεφτά. Όσο προσεγμένα να είναι τα υλικά του, αυτή είναι τιμή για μερίδα φαγητό, όχι για σάντουιτς και δη σε μια περιοχή όπου τα ενοίκια δεν είναι τόσο υψηλά.

Παρόλα αυτά, επειδή όντως μας άρεσε πολύ, είπαμε να το φτιάξουμε στο σπίτι, και να απολαύσουμε τη μαγεία ενός καλού σάντουιτς για πρωινό αυτή τη φορά, ή μάλλον brunch. Δύο πράγματα θα προσέξετε φτιάχνοντας το σάντουιτς αυτό. Το πρώτο και βασικότερο είναι το ψωμί. Διαλέξτε καλής ποιότητας μπαγκέτα ολικής ή ciabatta, ή ένα ψωμί που να μην είναι πολύ βαρύ. Το δεύτερο είναι το αλλαντικό. Επειδή αυθεντικό παστράμι Αμερικής δύσκολα βρίσκεται στην Ελλάδα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το εξαιρετικό ελληνικά παστράμι της αλλαντοποιίας Sary από τη Δράμα (που αν δεν κάνω λάθος είναι και αυτά που χρησιμοποιεί το Σαν Φρανσίσκο). Αν δεν βρείτε, μιας και δεν έχουν μεγάλη διανομή (τα έχει σίγουρα ο Αραπιάν στην Ευριπίδου), αξιοπρεπής εναλλακτική είναι και το ψητό μοσχαρίσιο ζαμπόν του Νίκα. 

Υ.Γ. Αν αγαπάτε τα γκουρμέ σάντουιτς, δοκιμάστε παρακαλώ το σάντουιτς με κοτόπουλο σε φοκάτσα κολοκύθας και πείτε μου αν δεν είναι από τα πιο νόστιμα πράγματα που φάγατε ποτέ!

pastrami-sandwich-2Σάντουιτς με παστράμι, γραβιέρα και σοταρισμένα μανιτάρια

ΥΛΙΚΑ για 2 σάντουιτς

για τα μανιτάρια

  • 200γρ μανιτάρια λευκά, ψιλοκομμένα
  • σάλτσα Worcester
  • ελαιόλαδο
  • λίγο φρέσκο θυμάρι (εναλλακτικά)
  • αλάτι, πιπέρι

για τη σάλτσα

  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 2 κ.γ. μουστάρδα
  • 1 κ.γ. σάλτσα Horseradish
  • αλάτι πιπέρι

για τα σάντουιτς

  • 60-70γρ τυρί γραβιέρα Νάξου ή Κρήτης ή cheddar (κατά προτίμηση Ιρλανδικό)
  • 3-4 αγγουράκια τουρσί, κομμένα κατά μήκος σε λεπτές φέτες
  • 1 πιπεριά φλωρίνης ψημένη, ψιλοκομμένη (καλήτερα να τη ψήσετε εσείς, αλλιώς από βάζο)
  • κρεμμύδι σε λεπτές ροδέλες, κατά προτίμηση λευκό
  • ψιλοκομμένο μαρούλι
  • παστράμι, 2-3 μεγάλες φέτες ή και παραπάνω αν σας αρέσει
  • μπαγκέτα ολικής αλέσεως ή άλλο ψωμί της αρεσκείας σας  (π.χ. ciabatta)

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Για τη σάλτσα:  Βάζετε όλα τα υλικά σε ένα μπολ ή σε ένα βαζάκι γυάλινο, κλεινετε το καπάκι και ανακατεύετε/χτυπάτε, μέχρι να ομογενοποιηθούν. Αφήνετε στην άκρη.
  2. Για τα μανιτάρια: Ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι και όταν κάψει ρίχνετε τα μανιτάρια και το θυμάρι. Το λάδι θα πρέπει να είναι καυτό. Αφήνετε τα μανιτάρια να πάρουν χρώμα και ανακατεύετε.
  3. Μόλις τα μανιτάρια αρχίσουν να στεγνώνουν τα «σβήνετε» με 1 κ.σ. Worcester sauce. ‘Οταν δεν έχουν πια υγρά και έχουν ψηθεί, αλατοπιπερώνετε και τα αφήνετε στην άκρη μέχρι να τα χρειαστείτε.
  4. Για το σάντουιτς: Κόβετε τη μπαγκέτα στη μέση και απλώνετε στη μία πλευρά λίγη από τη σάλτσα και λίγο κρεμμύδι και στην άλλη το τυρί. Βάζετε τα δύο μισά  κάτω από το γκριλ μέχρι να λιώσει το τυρί και να ψηθεί ελαφρά το κρεμμύδι. ΠΡΟΣΟΧΗ!  Το ψωμί καίγεται γρήγορα οπότε θέλει να είσαστε σε επιφυλακή.
  5. Βγάζετε τα σάντουιτς από το φούρνο και απλώνετε τα μανιτάρια, το μαρούλι, την πιπεριά τα αγγουράκια και το παστράμι στα δύο μισά του ψωμιού. Τυλίγετε κάθε σάντουιτς με λαδόχαρτο ή χαρτοπετσέτα και απολαμβάνετε αμέσως!

pastrami-sandwich-3

Συντάκτης: FoodJunkie

Food Junkie

8 thoughts

  1. Συμφωνώ μαζί σου για τις τιμές, είναι σίγουρα τσιμπημένες. Αλλά βέβαια, αυτά είναι επιλογές του κάθε εστιατορίου, αν θα είναι πετυχημένη ή όχι θα φανεί από το αποτέλεσμα 😉 Μου αρέσει όπως το φτιάχνεις σπίτι, κι επίσης συμφωνώ ότι τα αλλαντικά Sarry είναι εξαιρετικά. Η μυρωδιά του παστραμιού κι η γεύση των μανιταριών έφτασαν μέχρι εδώ!

    1. Να σου πω διχάστηκα λίγο για αυτό το σχόλιο, γιατί το βλέπεις πως είναι ψαγμένα αυτά τα σάντουιτς και στη γεύση και τα υλικά και γίνονται με προσοχή και μεράκι. Νομίζω πως πάει καλά πάντως, αν κρίνω από το πόσο κόσμο είχε όσο ήμασταν εκεί!

      1. Σε καταλαβαίνω. Έχω βρεθεί σε ανάλογη θέση. Όμως αν σκεφτείς ότι στο Pasta House π.χ. στην περιοχή μου τόσο περίπου κοστίζει μία μερίδα φρέσκα ζυμαρικά με χειροποίητες σάλτσες,(που έχουν π.χ. σολωμό, μανιτάρια πορτσίνι, τρούφες, κλπ, δηλαδή προσεγμένα υλικά), το σκέφτεται κανείς… Πάντως θα ήθελα να τους δοκιμάσω, επομένως η κριτική σου δεν ήταν αρνητική 🙂

  2. Καλησπέρα
    Μπορείς αν θέλεις να έρθεις απο τη Δάφνη να φάς το σαντουιτς που έφτιαξες με εξαιρετική τσιαπάτα(βλεπε Τάκης Ακρόπολη)Γραβιέρα Νάξου και μανιτάρια σε κανονική τιμή και φυσικά να δεις τα υλικά να κόβονται μπροστά σου.

    1. Συμφωνώ. αν και αν το σκεφτείς, όλο το φαγητό έξω είναι πολύ ακριβό σε σχέση με το να το φτιάξεις σπίτι! Ειδικά οι μακαρονάδες/ριζότο, το πλέον overpriced πιάτο των εστιατορίων.

Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.