Focaccia (εύκολο Ιταλικό ψωμί) με κολοκύθα, καρύδια και γραβιέρα

 

Οκ κατανοητό. Πάλι συνταγή με κολοκύθα; Ε, ναι! Είναι της εποχής, τι να κάνουμε. Αφήστε που είχα έτοιμο πουρέ κολοκύθας από την κολοκυθόσουπα της προηγούμενης εβδομάδας είμαι και λίγο σε διάθεση lockdown μετά τα νέα μέτρα, ε, δεν ήθελα και πολύ να ψήσω ένα ψωμί…με κολοκύθα!

Η focaccia (φοκάτσα) είναι ένα ψωμάκι ιταλικό, σαν τη βάση από αφράτη πίτσα κάτι, ή σαν την λαδένια τη δικιά μας. Δεν θέλει πολύ ζύμωμα και ενώ χρειάζεται χρόνο για να φουσκώσει, δεν είναι μπελαλίδικη. Ο μόνος μπελάς είναι να ψήσετε την κολοκύθα για να πάρετε τον πουρέ της. Αν βρείτε έτοιμο πουρέ, μην διστάσετε να τον χρησιμοποιήσετε! Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε και βρασμένα καρότα, αν θέλετε να κάνετε το ψωμί όταν κολοκύθες δεν βρίσκονται στην αγορά ή βαριέστε να ψήνετε. 

Τέλος, αν τα καρύδια δεν σας αρέσουν (ή τα αποφεύγετε για λόγους αλλεργίας) μπορείτε να τα αντικαταστήσετε με σπόρια, είτε ποικιλία, είτε μόνο σπόρια κολοκύθας (την ψίχα εννοείται), ενώ μπορείτε να παίξετε και με τα τυριά, με άλλο αποτέλεσμα κάθε φορά. 

Πάμε να δούμε τη συνταγή:

 

Focaccia (γρήγορο Ιταλικό ψωμί) με κολοκύθα, καρύδια και γραβιέρα

YΛΙΚΑ για 2 μεσαία ψωμιά ή ένα πολύ μεγάλο περίπου 30 x 35εκ

  • 200μλ χλιαρό νερό (30 oC)
  • 30 γρ μαύρη ζάχαρη
  • 1 φακελάκι μαγιά (8g)
  • 500γρ σκληρό αλεύρι (για ψωμί) ή τύπου «00» ή για όλες τις χρήσεις (αν δεν έχετε τίποτα από τα δύο)
  • 45γρ λιωμένο βούτυρο αγελαδινό ή ελαιόλαδο
  • 500γρ φρέσκια κολοκύθα (για 220γρ ψημένο πολτό κολοκύθας), κατά προτίμηση butternut (η γλυκιά, λίγο μακρόστενη κολοκύθα, όχι η στρογγυλή του Halloween) ή έτοιμο πουρέ κολοκύθας (μπορεί να βρείτε σε μεγάλα σουπερμάρκετ, στην Ελλάδα δεν είναι πολύ συνηθισμένο). Αν δεν θέλετε να μπείτε σε μπελά με την κολοκύθα, βάλτε βρασμένα καρότα
  • 1 κ.γ. αλάτι
  • 1/4 κ.γ. τριμμένο μοσχοκάρυδο ή κύμινο (αν βάλετε καρότα) ή άλλο μπαχαρικό της αρεσκείας σας
  • 60γρ τριμμένη γραβιέρα (π.χ. γραβιέρα Κρήτης, Δωδώνης, Νάξου, Τήνου, Αμφιλοχίας κλπ.), χωρισμένη σε 30 και 30 γρ.
  • 60γρ χοντροκομμένη καρυδόψιχα, χωρισμένη σε 30 και 30 γρ.
  • 30 γρ κολοκυθόσπορο (προαιρετικά) για το πασπάλισμα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Φτιάξτε τον πουρέ κολοκύθας: Προθερμάνετε το φούρνο στους 200C.
  2. Κόψτε την κολοκύθα στα δύο, βγάλτε τους σπόρους με ένα κουτάλι και κόψτε τη σε μεγαλούτσικα κομμάτια. Βάλτε τα κομμάτια σε ένα μπολ και περιχύστε τα με αρκετό ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι. Βεβαιωθείτε πως είναι καλά αλειμμένα.
  3. Τοποθετήστε τα κομμάτια αραιά σε ένα ρηχό ταψί (αν είναι και καλυμμένο με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος ακόμα καλύτερα) και ψήστε μέχρι να μαλακώσει η κολοκύθα και λίγο να ροδίσει, περίπου 30 λεπτά. Αφήστε τη λίγο να κρυώσει και αφαιρέστε τη φλούδα.
  4. Λιώστε την κολοκύθα στο μπλέντερ ή με ένα πιρούνι. Θα χρειαστείτε 220 γρ. Όση περισσέψει μπορείτε να την φυλάξετε στο ψυγείο για 3-4 ημέρες ή στην κατάψυξη για 2 μήνες και να την χρησιμοποιήσετε σε άλλη συνταγή (όπως σε σούπα για παράδειγμα). 
  5. Φτιάξτε τη ζύμη. Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατέψτε το νερό, τη μαγιά και τη ζάχαρη. Αφήστε το μίγμα για 5 λεπτά και μετά προσθέστε 135γρ (1 φλιτζάνι) από το αλεύρι και όλο το λιωμένο βούτυρο. Ανακατέψτε πολύ καλά και αφήστε το να φουρκώσει για 30 λεπτά.
  6. Προσθέστε στο μίγμα αλευριού τον πουρέ κολοκύθας, το αλάτι, και το μοσχοκάρυδο, ανακατέψτε καλά και μετά προσθέστε 300γρ (2 και 1/4 φλιτζάνια) από το αλεύρι. τα μισά καρύδια (30γρ) και το μισό τυρί (30γρ).
  7. Ανακατέψτε τα ενσωματωθούν καλά τα υλικά και μετά ζυμώστε ελαφρά προσθέτοντας το υπόλοιπο αλεύρι (70γρ) μέχρι να πάρετε μια ελαστική, μαλακιά και ελαφρώς κολλώδη ζύμη.
  8. Κάντε τη ζύμη μια μπάλα και αλείψτε τη με ελαιόλαδο. Αφήστε τη να φουσκώσει καλυμμένη για μία ώρα περίπου. Θα είναι έτοιμη όταν την πιέσετε με το δάχτυλό σας και αφήσει λακουβίτσα. Αν φτιάξετε δύο ψωμιά, χωρίστε τη ζύμη στα δύο. 
  9. Αλείψτε τη λαμαρίνα (ή λαμαρίνες αν φτιάξετε δύο μικρότερα ψωμιά) με ελαιόλαδο . Τοποθετήστε την μπάλα ζύμης και στο ταψί και με τις παλάμες σας δώστε της οβάλ ή ορθογώνιο σχήμα. Αλείψτε την επιφάνεια με λίγο λάδι φήστε τη να φουσκώσει για άλλη μία ώρα. 
  10. Μόλις φουσκώσει πασπαλίστε την επιφάνεια με το υπόλοιπο τυρί, τον κολοκυθόσπορο και τα υπόλοιπα καρύδια πιέζοντας ελαφρά για να κολλήσουν καλά.
  11. Ψήστε το ψωμί. Προθερμάνετε το φούρνο στους 200 oC αντιστάσεις λη 180 oC αέρα και ψήστε για 30 λεπτά μέχρι το ψωμί να ροδίσει και να ψηθεί καλά πάνω κάτω. Ίσως μετά τα 15 λεπτά να χρειαστεί να το καλύψετε με αλουμινόχαρτο για να μην καεί.
  12. Αφήστε το ψωμί πάνω σε σχάρα να κρυώσει, κόψτε το σε κομμάτια και απολαύστε το.
  13. Τρώγεται καλύτερα την ημέρα που το έχετε φτιάξει, μιας και η επιφάνεια είναι τραγανή. Την επομένη λίγο παπαριάζουν τα καρύδια και το τυρί. Μπορείτε να την ξαναζεστάνετε ελφρά στο γκριλ, προσέχοντας μην αρπάξει από πάνω. 
  14. Αν σας περισσέψει πολύ ψωμάκι μπορείτε και να το καταψύξετε για δύο μήνες περίπου. Θα χρειαστεί, μόλις αποψυχθεί να το φρεσκάρετε λίγο στο φούρνο ή στο γκριλ. 

Συντάκτης: FoodJunkie

Food Junkie

Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.