Προϊόν της εβδομάδας: Βιολογικές Ελιές Θρούμπες ΠΟΠ με ελάχιστο αλάτι, Βελουϊτίνος


Η ελιά θρούμπα είναι για τους προχωρημένους. Δηλαδή στο μυαλό μου ξεκινάς με της Καλαμών, περνάς στις πράσινες και μετά μπορείς να πας στη θρούμπα. Έχει πολύ ιδιαίτερη γεύση, μιας και ο καρπός ωριμάζει και ζαρώνει φυσικά πάνω στο δέντρο, και παράγεται σε πολλά μέρη στην Ελλάδα, όμως μόνο η προερχόμενη από τη Θάσο είναι προϊόν ΠΟΠ.

Διαβάζω πως η λέξη “θρούμπα” δεν προέρχεται από το “θρούμπι”, μυρωδικό που χρησιμοποιείται και στις ελιές, αλλα από την αρχαιολελληνική λέξη δρυπεπής που θα πει υπερώριμη και έγινε στα μεσαιωνικά δρούπα και μετά θρούμπα.

Οι θρούμπες είναι γνωστές και ως σταφιδοελιές, ζούπες, ζαρωτές και χαμάδες (γιατί σε πολλές περιοχές, τα παλαιότερα χρόνια, τις μάζευαν όταν ωρίμαζαν τόσο ώστε έπεφταν μόνες τους από το δέντρο).

Η θρούμπα Θάσου είναι πολύ πλούσια σε ελαιοευρωπεΐνη, ένα φυσικό αντιοξειδωτικό που την καθιστά ιδιαιτέρως ωφέλιμη για τον οργανισμό. Γενικά η κατανάλωση ελιάς είναι μια υγιεινή συνήθεια, με μόνο κακό το αρκετό αλάτι.

Γι’ αυτό μου αρέσουν οι βιολογικές ελιές Θρούμπες Θάσου του Βελουϊτίνου με την ονομασία ΕΛΑΧΙΣΤΟ, γιατί, ενώ είναι πεντανόστιμες, δεν έχουν πολύ αλάτι (μόνο 1,78%). Διαβάζω στο site τους πως “έχουν υποστεί ήπια επεξεργασία και συσκευάζονται σε τροποποιημένη ατμόσφαιρα ώστε να διατηρούν αναλλοίωτα τα χαρακτηριστικά τους, χωρίς προσθήκη συντηρητικών”. Η εταιρεία ιδρύθηκε το 2001 στη Θάσο και παράγει κι άλλα είδη ελιάς όπως πράσινες, Καλαμών και Δαμασκηνοελιές καθώς και ελαιόλαδο.

Τις ελιές ΕΛΑΧΙΣΤΟ τις έχω βρει στο Θανόπουλο (Κηφισιά) καθώς και στο Βιολογικό Χωριό (Δροσιά), αλλά αν θέλετε να δειτε που θα τις βρείτε κοντά σας επικοινωνίστε κατεθείαν με την εταιρεία στο  info@ffarms.gr.

To άρθρο αυτό δεν είναι διαφημιστικό. Όλα τα προϊόντα που παρουσιάζονται στη στήλη τα έχω αγοράσει εγώ και τα χρησιμοποιώ με αγάπη στην κουζίνα μου. 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.