Εθιστικό ντιπ με φακές και ελιές θρούμπες (σχεδόν νηστίσιμο)

Οι παρεξηγημένες φακές έχουν πάρει τα πάνω τους τα τελευταία χρόνια, με όλη τη στροφή στο υγιεινό και το vegan. Και είναι αλήθεια πως έχουν άπειρες δυνατότητες ως όσπριο, από σαλάτα, μέχρι σούπα (οκ αυτό το έχουμε), κεφτέδες και φυσικά…ντιπ! Και μπορεί το καφετί αυτό ντιπάκι να μην το πιάνει το μάτι σας, αλλά είναι κάπως εθιστικό. Δεν είναι ακριβώς νηστίσιμο, γιατί έχει αντζούγια την οποία σας συμβουλεύω να μην παραλείψετε, μιας και δίνει όλη τη νοστιμιά στο ντιπ. Ξέρω πως πολλοί από εσάς έχουν μια αντιπάθεια στις αντζούγιες, πρέπει όμως να σας πληροφορήσω πως είναι φουλ στο (φυσικό) γλουταμινικό οξύ, την ουσία δηλαδή που δίνει το umami στα φαγητά. Δείτε μια λίστα εδώ , αλλά πολύ ψηλά είναι η παρμεζάνα, η σόγια και το ροκφόρ και πολλά άλλα που αρέσουν γενικά.

Ένας άλλος σημαντικός λόγος για την υπέροχη γεύση που έχει αυτό το ντιπάκι είναι οι ελιές θρούμπες, και δη από τη Θάσο. Τώρα, για όσους δεν τις ξέρουν, οι θρούμπες είναι ελιές για μυημένους. Δεν έχουν την εύκολη γεύση της ελιάς Καλαμών ή της Χαλκιδικής, έχουν όμως πολλή τσαχπινιά! Αφήνονται να ζαρώσουν πάνω στο δέντρο φυσικά και είναι οι μόνες ελιές που μπορούν να καταναλωθούν απευθείας από το δέντρο. Οι αγαπημένες μου είναι οι βιολογικές από την εταιρία Βελουίτινος και δη αυτές με το ελάχιστο αλάτι (με την ονομασία ΕΛΑΧΙΣΤΟ), τις οποίες προμηθεύομαι από το Θανόπουλο στην Κηφισιά. Η απουσία αλατιού αναδεικνύει όλη τη φυσική γεύση της ελιάς και πρόκειται για μεζέ πραγματικά υψηλού επιπέδου!

Πάμε να δούμε λοιπόν τη συνταγή:


Ντιπ με φακές και ελιές θρούμπες

βασισμένο σε μια συνταγή της Paula Wolfert από το βιβλίο Mediterranean Cooking, Harper Collins, NewYork, 1994

ΥΛΙΚΑ για ένα μπολ

  • 150γρ φακές πράσινες ξερές,  ή 300γρ φακές βρασμένες και σουρωμένες
  • 1 φύλλο δάφνης
  • 1 σκελίδα σκόρδο (για το βράσιμο)
  • 60γρ ελιές θρούμπες
  • 2-3 φιλέτα αντζούγιες Καλλονής
  • 1/2 σκελίδα σκόρδο
  • 1 κ.σ. κάππαρη
  • 1/2 κ.γ. ρίγανη ξερή
  • 1/4 κ.γ. μπούκοβο
  • 1/2 κ.γ. πιπέρι μαύρο αλεσμένο
  • 2 κ.σ. χυμό λεμόνι
  • 3 κ.σ. ελαιόλαδο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Βράστε τις φακές μαζί με το φύλλο δάφνης και το σκόρδο μέχρι να μαλακώσουν καλά. Σουρώστε τις, κρατήστε περίπου μισό φλιτζάνι υγρό (120μλ) και αφήστε τις στην άκρη. Αν χρησιμοποιήσετε ήδη βρασμένες φακές παραλείψτε αυτό το βήμα.
  2. Μουλιάστε τις θρούμπες σε χλιαρό νερό μέχρι να μαλακώσουν. Καθαρίστε τις από τα κουκούτσια.
  3. Σε ένα κατσαρολάκι βάλτε τις ελιές, το σκόρδο, το ζουμί από τις φακές ή νερό, το μπούκοβο, ρίγανη και μαύρο πιπέρι και βράστε για 5 λεπτά περίπου ή μέχρι να μην έχει μείνει ζουμί.
  4. Βάλτε τις φακές, τα φιλέτα αντζούγιας, την κάππαρη και τις ελιές στο μπλέντερ και λιώστε τα να γίνουν πολτός μαζί με το ελαιόλαδο και λίγο νεράκι.
  5. Σε ένα μπολ ρίξτε το λιωμένο μίγμα και διορθώστε τη γεύση με λίγο ελαιόλαδο ακόμη, χυμό λεμόνι και αν χρειάζεται αλάτι. Καλύψτε με μεμβράνη και αφήστε το να κρυώσει στο ψυγείο και να μελώσει η γεύση του, προτιμότερο αποβραδίς.
  6. Σερβίρετε με ψιλοκομμένο μαϊντανό και πιτούλες.

Συντάκτης: FoodJunkie

Food Junkie

Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.