Υπέροχη, αρωματική ψαρόσουπα

fish-soup1web

Όλα ξεκίνησαν από την αδυναμία μου να πετάξω το κόκκαλο από το ψάρι. Είχα αγοράσει ένα μυλοκόπι  ΝΑ -με το συμπάθειο- από τα ΑΒ μιας και το είχανε σε προσφορά. Από τα ψάρια ιχθυοτροφείου το μυλοκόπι είναι ίσως το πιο πετυχημένο, μαζί με το λαυράκι και το φαγκρί, για το δικό μου γούστο τουλάχιστον. Γι’αυτό και το παίρνω μια στο τόσο, αφού το κρέας του είναι σχετικά γλυκό, νόστιμο και χωρίς πολλά κόκκαλα. Ξέρω πως πολλοί από εσάς έχετε αμφιβολίες για τα ψάρια υδατοκαλλιέργειας, (αν και οι περισσότεροι καταναλώνουμε σολομό χωρίς τύψεις). 

Φυσικά και το φρέσκο, άγριο ψάρι είναι υψηλής διατροφικής αξίας, ειδικά το μικρό, όπως η σαρδέλα και ο γαύρος. Επειδή, όμως, πολλά από τα είδη ψαριών υπεραλιεύονται και κινδυνεύουν να αφανιστούν, η καλλιέργεια δίνει τη δυνατότητα στον καταναλωτή να απολαμβάνει τα οφέλη της ψαροφαγίας, σε χαμηλό κόστος και χωρίς να κινδυνεύει το περιβάλλον. Επίσης, το ελληνικό ψάρι ιχθυοκαλλιέργειας θεωρείται από τα καλύτερα στον κόσμο και είναι περιζήτητο στα εστιατόρια του εξωτερικού. 

Anyway, αγόρασα την ψαρούκλα μου και πήγα σπίτι να την περιποιηθώ δεόντως. Σκοπός μου ήταν να φιλετάρω το ψάρι, να φάω ένα από τα φιλέτα και τα υπόλοιπα να τα φυλάξω στην κατάψυξη για μελλοντική κατανάλωση. Όταν όμως τελείωσα το φιλετάρισμα είχε μείνει αρκετό ψαχνό στο κοκαλάκι και το λυπήθηκα να το πετάξω. Από τα φιλέτα είχα κόψει και το κομμάτι της κοιλιάς και τελικά μαζευόταν αρκετό υλικό. Είπα λοιπόν να φτιάξω μια ψαρόσουπα και να τσεκάρω και έτσι τη φρεσκάδα του ψαριού μου.

Το αποτέλεσμα ήταν  ΜΑΓΙΚΟ. Θυμήθηκα μια μυθική ψαρόσουπα που είχα φάει στη Σμαράγδα την όμορφη αυτή ψαροταβέρνα στην Πεύκη. Και αισθάνθηκα περήφανη που είχα φτιάξει κάτι τόσο εύκολο, γρήγορο, νόστιμο και υγιεινό από κάτι που θα το πέταγα στα σκουπίδια!

fish-soup-2Aρωματική Ψαρόσουπα

Αν δεν έχετε το κουράγιο για φιλετάρισμα, μπορείτε να αγοράσετε βραστόψαρα, που είναι και πολύ οικονομικά και δίνουν μεγάλη νοστιμιά στη σούπα. Για να δείτε πως να φτιάξετε ψαρόσουπα από βραστόψαρα πηγαίνετε εδώ

Το τζίντζερ κάνει τη σούπα λίγο καυτερή. Αν δεν σας αρέσει αυτή η αίσθηση, παραλείψτε το. 

ΥΛΙΚΑ για 4 άτομα

  • Το κόκκαλο από 1 μεγάλο ψάρι για βραστό, όπως σφυρίδα ή μυλοκόπι, περ. 1.5 κιλό, μαζί με το κομμάτι από τις κοιλίτσες που ούτως ή άλλως κόβεται από τα φιλέτα. Όχι κατεψυγμένα παρακαλώ, και ότι πάρετε να είναι ΠΟΛΥ ΦΡΕΣΚΟ. Αλλιώς μυρίζει ψαρίλα και όχι θάλασσα η σούπα
  • 4 καρότα, κομμένα σε χοντρές ροδέλες
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι, κομμένο μισό
  • 1 σκελίδα σκόρδο, καθαρισμένη. ολόκληρη
  • 4 εκ,. τζίντζερ φρέσκο, ξεφλουδισμένο και κομμένο στη μέση
  • 2-3 κλωναράκια μαϊντανό ή σέλινο
  • 2 κ.γ. κάρυ σε σκόνη

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Σε μια κατσαρόλα μεγάλη βάζετε περίπου 3 λίτρα νερό να βράσουν και ρίχνετε το κόκκαλο και τα ψαχνά. Βράζετε για περίπου 15-20 λεπτά και έπειτα σουρώνετε το ζουμάκι σε μια άλλη κατσαρόλα και επιστρέψτε το ζουμί στη φωτιά.
  2. Ρίξτε μέσα όλα τα υπόλοιπα υλικά και σιγοβράστε μέχρι τα καρότα να μαλακώσουν εντελώς.
  3. Εντωμεταξύ, καθαρίστε τα ψαχνά από το κόκκαλο προσεκτικά. Θα πρέπει να έχετε περίπου ποσότητα όσο ένα μπολάκι.
  4. Βγάλτε από τη σούπα το σκόρδο, το σέλινο και το τζίντζερ και πολτοποιήστε τη σούπα να γίνει βελούδινη. Αλατοπιπερώστε και ρίξτε μέσα τα ψαχνά από το ψάρι.
  5. Σερβίρετε τη σούπα σε μπολ τελειώνοντας με λίγο φρέσκο ελαιόλαδο.

Συντάκτης: FoodJunkie

Food Junkie

5 thoughts

  1. Λοιπόν παραδόξως, σήμερα θα φτιάξω τα επικά cookies, μετά από καραντίνα που θα βρω την κόρη μου, και μου τα έχει παραγγείλει μαζί με ψαρόουπα, και παρεμπιπτόντως πήρα ένα τέλειο φρεσκότατο μυλοκόπι για σούπα, οπότε πάλι πέφτω στα δικά σου reviews. Ιχθυοκαλλιέργειας Ελλάδας και φαίνεται εξαιρετικό. Εγώ όπως κι εσύ σουρώνω, βάζω lime leaves συν τοις άλλοις, λειώνω κάποια λαχανικά, και μετά αυγοκόβω λίγο λίγο ανά μερίδα. Έχει διαδικασία και πολλά σκεύη αλλά η ψαρόσουπα είναι πάντα εξαιρετική, wish me luck with the greek shi drum!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.