Σολομός φιλέτο ολόκληρος με πορτοκάλι και μαραθόριζα (φινόκιο)

salmon-with-orange-web

Χτες είχα τα γενέθλιά μου και, όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, κάθισα να θυμηθώ πως τα γιόρτασα τα προηγούμενα χρόνια. Φέτος πήγαμε οι τρεις μας στο Yellow το μεσημέρι και γέλασα πολύ με την κόρη μου που είναι ψώνιο και της αρέσουν τα «εστιατόρια»! Ούτε που κουνήθηκε από τη θέση της το χρυσό μου…

Ύστερα, αναπόλησα τα πάρτι των παιδικών μου χρόνων, όπου μαζευόντουσαν στο σπίτι όλες οι φιλενάδες της μαμάς μου με τα παιδιά τους, οι δυο-τρεις κοντινές μου συμμαθήτριες από το δημοτικό, που κάναμε και οικογενειακώς παρέα και γινόντουσαν τσιμπούσια κανονικά. Η τούρτα μου δε, που την έφτιαχνε η μανουλίτσα μου με τα χεράκια της (το μόνο γλυκό που θυμάμαι να φτιάχνει), ήταν μια μους σοκολάτα με 8 (!) κρόκους αβγού και κονιάκ (!), πάνω σε σαβαγιάρ υπέροχα από το Βάρσο, γαρνιρισμένη με τη σούπερ σαντιγύ του Βάρσου και στολισμένη με λεπτές φέτες γλυκό νεράντζι της θείας Άννας. Γκουρμέ κανονικό φίλοι μου, όχι οι πλαστικοί αφροί που τρώω στα πάρτι τα σημερινά. Και μην ακούσω σχόλιο για τα ωμά αβγά, ποτέ κανείς δεν έπαθε τίποτα…

Πραγματικά αναρωτιέμαι μερικές φορές γιατί πρέπει στα παιδικά πάρτι ξαφνικά να χάνεται και η γεύση και η ποιότητα του φαγητού, όταν 1) τα παιδιά δεν τρώνε μόνο πατατάκια και προκατ λουκανικοπιτάκια και 2) οι καλεσμένοι δεν είναι μόνο παιδιά και 3) τα παιδιά τρώνε πάντα τόσο λίγο γιατί παίζουν που δεν πρέπει να υπολογίζονται τελικά στο 100% του φαγητού! Γενικά με τσαντίζει όταν κανείς δεν υπολογίζει τους γονείς, που υπομένουν καρτερικά να τελειώσει το μαρτύριο και τρέμουν την επόμενη πρόσκληση.

Βέβαια, υπάρχουν και εξαιρέσεις στον κανόνα. Αλίμονο! Δεν μεγάλωσα μόνο εγώ σε τέτοιο σπίτι με καλέσματα. Από ένα τέτοιο πάρτι λοιπόν είναι και η σημερινή συνταγή που, μόλις τη δοκίμασα, ήξερα πως θα γίνει από τις αγαπημένες μου, γιατί έχει αυτό το «κάτι». Και μπορεί να μην είναι τόσο ανοιξιάτικη, λόγω του πορτοκαλιού, αλλά υπάρχουν ακόμη αρκετά ζουμερά, γλυκά πορτοκάλια στην αγορά για να την φτιάξετε.

Αυτό το πανεύκολο πιάτο νομίζω θα γίνει ο καλύτερός σας φίλος αν έχετε να τραπεζώσετε ανθρώπους που ξέρουν να τρώνε ή θέλετε να απολαύσετε ένα γκουρμέ, υγιεινό, εύκολο γεύμα. Έχει ελάχιστη προετοιμασία, γίνεται μέσα σε 1 ώρα και η γευστική του φινέτσα δεν προδίδει την ευκολία του! Προσωπικά δεν είχα ξαναφάει ψημένο πορτοκάλι ποτέ σε τόση ποσότητα, ειδικά με σολομό (έμαθα μετά πως είναι κλασικός συνδυασμός) και αυτό που μου άρεσε είναι πως το πορτοκάλι κόβει όλη τη λιπαρότητα του ψαριού.

Τις πρώτες φορές που το έφτιαξα δεν έβαλα μαραθόριζα και έγινε και έτσι πολύ νόστιμο. Όμως, επειδή η μαραθόριζα μένει λίγο τραγανή μετά το ψήσιμο, χαρίζει μια ωραία αντίθεση στο στόμα και φυσικά η γεύση της πάει και με το πορτοκάλι πολύ και με το ψάρι.

Τέλος, αφού θα έχετε το φούρνο αναμμένο, βάλτε και ένα ταψάκι με πατατούλες με πορτοκάλι και κόλιαντρο από κάτω (εγώ ψήνω πάντα στον αέρα) για να χορτάσουν και όσοι επιμένουν ότι «το ψάρι είναι φρούτο»!

salmon-with-orange-web2

Σολομος φιλέτο ολόκληρο με πορτοκάλι και μαραθόριζα (φινόκιο)

Ακόμα και αν είσαστε λιγότεροι, φτιάξτε το χωρίς φόβο, μιας και το ψάρι τρώγεται πολύ ευχάριστα και την επομένη κρύο!

ΥΛΙΚΑ για 4 πεινασμένα ή 5 λιγότερο πεινασμένα άτομα

  • 1 κομμάτι σολομού φιλέτο ολόκληρο με το δέρμα του, περίπου 1 κιλό (η συνταγή είναι για συμβατικό σολομό, όχι άγριο. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και άγριο αν βρείτε, αλλά δεν ξέρω μήπως χρειάζεται λίγο παραπάνω λαδάκι)
  • 1 μάτσο διάφορα μυρωδικά ψιλοκομμένα (‘άνηθο -μαϊντανό στα σίγουρα, αν έχετε μάραθο καλύτερα, καθώς και μυρώνια)
  • 6-7 πορτοκάλια ναβαλίνες καθαρισμένα απέξω καλά και κομμένα σε κύβους
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι ή 2 μεσαία, ψιλοκομμένο
  • 1 μεγάλη μαραθόριζα ψιλοκομμένη (βγάζουμε πάντα το εξωτερικό της φύλλο και έπειτα την ψιλοκόβουμε)
  • 1 κ.σ. μέλι
  • ελαιόλαδο περ. 2 κ.σ., αλάτι και μπόλικο φρεσκοτριμμένο πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 C αέρα.
  2. Σε ένα μεγάλο πυρέξ ή ανοξείδωτο ταψί (όχι αλουμίνιο, γιατί θα οξειδωθεί από το πορτοκάλι) βάζουμε τα πορτοκάλια, το κρεμμύδι και τη μαραθόριζα και τα περιχύνουμε με το μέλι και το λάδι. Αλατοπιπερώνουμε καλά, ανακατεύουμε και βάζουμε το φαγητό στο φούρνο να ψηθεί για περίπου 20-30 λεπτά.
  3. Μόλις βγάλουμε το πυρέξ από το φούρνο, σπρώχνουμε το πορτοκάλι προς τα πλάγια για να ανοίξουμε μια «τρύπα» μέσα στην οποία τοποθετούμε το φιλέτο σολομού με το δέρμα προς τα επάνω.
  4. Αλατοπιπερώνουμε καλά και καλύπτουμε την επιφάνεια του ψαριού με τα ψιλοκομμένα μυρωδικά. Μπορεί να έχουμε περίσσευμα.
  5. Ψήνουμε στο επάνω μέρος του φούρνου για άλλα 30 λεπτά περίπου, μέχρι να ψηθεί το ψάρι.
  6. Απολαμβάνουμε το πιάτο ζεστό, σκέτο ή μαζί με πατατούλες φούρνου.

Συντάκτης: FoodJunkie

Food Junkie

4 thoughts

  1. Α τι κρίμα που δεν την έμαθα πιο νωρις αυτή την συνταγή . Δυστυχώς δεν βρίσκω πλεον αγριο σολομο οποτε μαλλον με τα πρωτα φρεσκα χειμωνιάτικα πορτοκάλια θα την κανω .
    Εμεις 4 ατομα (2 ενηλικες , ενα σχεδον 7χρονο και ενα 1,5 χρονο ) καθαρίζουμε σε ενα γεύμα 1 κιλό σολομο . Χωρις πατατουλες ομως , μονο σαλατούλες συντροφιά .

    Χρονια σου πολλά !!! Υγεια και χαρά σου εύχομαι 🙂

    1. Λαμπρινή μου ευχαριστώ για τις ευχές. Η συνταγή είναι για συμβατικό σολομό και όχι άγριο (αν και ο άγριος θα είναι πιο νόστιμος!) οπότε δοκίμασέ τη.

  2. Ηρθε η στιγμή !!! Το χα στο μυαλό μου αυτο το πιάτο , ηρθαν κιολας τα πορτοκάλια εδω στα ξένα και το κανα ! Υπέροχο , μελωσε η σαλτσουλα , πολυ ωραια γευση !!! Θα το κάνω συχνά , σ΄ευχαριστώ 🙂

Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.