Γευσιγνωσία@ Γεύσεις με Ονομασία Προέλευσης

Το εστιατόριο Γεύσεις με Ονομασία Προέλευσης ήταν το πρώτο που ενδιαφέρθηκε για τα τοπικά Ελληνικά προϊόντα, πολύ πριν αυτά γίνουν μόδα, με ΠΟΠ τυριά από όλην την Ελλάδα και κουζίνα που γύριζε την πλάτη στην Γαλλική παράδοση.  Απ΄ὀσο θυμάμαι, ονόματα όπως αυτό του Ηλία Μαμαλάκη, του Χριστόφορου Πέσκια, αλλά και του Αλέξανδρου Γιώτη έχουν σχετιστεί κατά καιρούς με την κουζίνα του. Έχει επίσης στο ενεργητικό του πολλές επιτυχημένες θεματικές βραδιές, όπως για παράδειγμα αυτή με τον Guest-σεφ Γ. Γρύλλη.

Την Δευτέρα που μας πέρασε, για να εορτάσει το τέλος της “σχολικής” χρονιάς του μίνι Οινογνωστικού club, αλλά και την μεταγραφή της σεφ Νένας Ισμυρνόγλου ( η οποία έχει ξαναδουλέψει στο Γεύσεις), ο οινολόγος Πάνος Ζουμπούλης, ιδιοκτήτης του εστιατορίου, και το επιτελείο του, οργάνωσε μια βραδιά στην οποία εμείς οι “μαθητές” θα καλούμασταν να συνδυάσουμε τα πιο ενδεικτικά πιάτα του καταλόγου με 7 κρασιά των οποίων οι ετικέτες ήταν καλυμμένες και μας αποκαλύφθηκαν στο τέλος.

Τρία λευκά (Ασύρτικο Παυλίδη, Μαντίνεια Τσέλεπου και Χαρλαύτη Chardonnay), δύο ροζέ (Ακακίες Κυρ-Γιάννη, Παυλίδη Tempranillio) και δύο κόκκινα ( Καλοκαιρινό Χαρλαύτη και Vinifera ερυθρός) έπρεπε να ταιριαστούν με τα παρακάτω πιάτα για να βρεθεί ο καλύτερος συνδυασμός:

 1. Μπουρεκάκια
 2. Πεϊνιρλί με αβγοτάραχο
 3. Καρπάτσιο από λαυράκι με χόρτα και ροβίτσα
 4. Σαλάτα με ρόκα και γραβιέρα
 5. Καλαμάρι με καπνιστή μελιτζανοσαλάτα
 6. Μπιφτεκάκια γαλοπούλας με σάλτσα βύσσινου
 7. Κεμπάμπ με τσιπς λαχανικών
 8. Σουβλάκι Κοτόπουλο μαριναρισμένο με μπαχαρικά
 9. Χοιρινό με κους κους

Το μενού είχε χωριστει στα δύο και ο κάθε προσκεκλημένος δοκίμαζε τα πρώτα 5 ορεκτικά μαζί σε ένα πιάτο και τα υπόλοιπα 4, τα κυρίως, σε δεύτερο. Δεν έχουν ακόμη ανακοινωθεί τα “ἁποτελέσματα”, αλλά νομίζω πως η στατιστικές θα αναδείξουν τα δύο κρασιά του Χαρλαύτη (Chardonnay και Καλοκαιρινό) ως τα πιο δημοφιλή, αφού ταίριαζαν σχεδόν με όλα!

Το νέο μενού στις Γεύσεις δείχνει περισσότερη τόλμη από το προηγούμενο, με κορυφαία στιγμή για μένα το λαυράκι με χόρτα και ροβίτσα, αλλά και τα μπιφτεκάκια γαλοπούλας με σάλτσα από βύσσινο.  Βέβαια, κάποια πιάτα έφτασαν σε μας λίγο ατελή (π.χ. το χοιρινό με κους κους δεν είχε σε όλους σάλτσα, ούτε τα μπιφτέκια) με αποτέλεσμα να μην καταφέρω να αποκτήσω μια απόλυτα ολοκληρωμένη εικόνα.

Το ενδιαφέρον μου πάντως κεντρίστηκε και θα προσπαθήσω να πάω κάποιο βράδυ να τα δω με προσοχή, έστω και για να ξαναγευτώ το φοβερό ζυμωτό ψωμί που φτιάχνεται καθημερινά στο εστιατόριο…

Το σύνολο των 9 πιάτων ήταν μια πολύ ικανή ποσότητα φαγητού, που στα 20 ευρώ μαζί με το κρασί αποτέλεσε μια ιδιαιτέρως value for money πρόταση μενού.  Με βεβαιότητα μπορώ να πώ πως η συγεκριμένη διοργάνωση όχι μόνο δεν υπήρξε “αρπαχτή”, όπως πολλές άλλες, αλλά και 10 ευρώ περισσότερο να κόστιζε, θα τα είχα δώσει ευχαρίστως.

Χάρηκα όταν έμαθα πως λόγω της μεγάλης ζήτησης η βραδιά επαναλήφθηκε και την επομένη. Με το σεβασμό στον πελάτη, το καλοδουλεμένο φαγητό και το ωραίο περιβάλλον, οι “Γεύσεις” κέρδισαν για άλλη μια φορά τις εντυπὠσεις. Περιμένουμε εναγωνίως τη συνέχεια…

ΙΝΦΟ: Γεύσεις με Ονομασία Προέλευσης, Κηφισίας 317, Κηφισιά, τηλ.  210 800 14 02.

4 comments

 1. Καλημέρα φίλε jodimop !
  Είμαι ο Λάμπρος από τον Ψαρότοπο. Μπήκα να δω και την δικιά σου δουλειά και ομολογώ οτί έχω μείνει έκπληκτος … Συνάντησα το τρόπο τον οποίο έχω φανταστεί την ιστοσελίδα μου στο μέλλον (Ελληνικά – Αγγλικά). Για αυτό το λόγο και θα σε προσθέσω απευθείας στους αγαπημένους μου προορισμούς … Θα μπορούσα να σου πω πολλά για το blog σου αλλά νομίζω θα ξεχάσω κάτι … για αυτό το λόγο σου εκφράζω τα συγχαρητήρια μου και εύχομαι να συνεχίσεις αυτή την πολύ ωραία ”δουλειά” που κάνεις !!!

  Λάμπρος
  (http://psarotopos.blogspot.com/)

 2. Χαίρομαι που σου άρεσε και ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.